Hjemmelaget surkål som bokashistrø: mye arbeid, lite gevinst

Som skrevet tidligere har vi eksperimentert med kli innsatt med surkålvann som bokashistrø. Det var stor suksess, komposten gjæret veldig fint med det strøet. Surkålvann er imidlertid en begrenset ressurs (eller dyr kjøperessurs, om du vil), og derfor har vi prøvd å lage melkesyregjæret surkål på egen hånd for å bruke det som strø.

Vi brukte en oppskrift vi fant på nettet. Ifølge den skulle det være lettere enn lettest å lage. Første gang modifiserte vi oppskriften ved å legge den oppkuttede kålen i glass med nesten lufttette lokk. Det gikk ikke bra. Det startet en gjæringsprosess i glassene, men etter noen dager luktet det forholdsvis vondt. Glassene begynte også å lekke, fordi væske ble presset oppover i dem.

I andre forsøk fulgte vi oppskriften bedre. Vi hadde alt i en stor gryte, presset det ned med noe tungt (vi brukte en syltetøybøtte ved vann som sto oppå et fat), og hadde så bare et håndkle over i stedet for lokk. Det gikk mye bedre, etter noen dager luktet det surkål.
Vi hadde opprinnelig tenkt at vi også ville bruke hjemmelaget surkål til spising, fordi vi til vanlig bruker ganske mye penger på melkesyregjæret surkål fra Kinsarvik (veldig bra for magen, særlig for folk som ikke spiser melkeprodukter av en eller annen grunn). Men: ingen av oss hadde lyst til å smake på den hjemmelagete. Det er nok rett og slett litt irrasjonelt, men den var liksom ikke så appetittelig.

Derfor tørket vi alt sammen (i ovn på 50 grader m/ litt åpen dør) for å bruke det som strø, men ett stort kålhode ble i tørket versjon til veldig lite strø.

Konklusjon
Kål er veldig billig, men man trenger mange kålhoder for å få nok tørket strø til én bøtte bokashi. Derfor er dette mye jobb for liten gevinst.

Det kan være at hjemmelaget surkål blandet med kaffegrut vil gi større gevinst. Vi kommer imidlertid ikke til å fortsette å eksperimentere med dette prosjektet, men har heller gått over til et nytt eksperiment: bokashistrø av bokashivæske.


4 kommentarer:

  1. Hjemmelaget surkål kan være veldig godt. Jeg brukte litt tid på å like det, men nå er det sånn at jeg plutselig kan få lyst på en skje med surkål. Synes det er mye bedre enn kjøpevarianten, som er litt vassen.

    SvarSlett
  2. Hvordan går du frem når du lager det?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg tar av de ytterste bladene på kålen. Kaster de aller ytterste og legger til side de neste etter det. Deler hodet i fire og skjærer av stilken på hver bit. Så enten river (grovt) eller finsnitter jeg kålen. Jeg liker best å rive, men noen sier fermenteringen starter for raskt da. Veier kålen og måler 2 % havsalt per kilo kål. Blander inn saltet i kålen, knar til det væsker godt og dytter alt godt ned i en sånt kneppglass. Legger de sparte kålbladene på toppen med en vekt som holder det nede. Er det ikke nok væske til å dekke bladene, lager jeg saltlake og fyller på til det dekker. Så har jeg det stående i 3-4 uker, men "raper" glasset hver dag. Har prøvd med krydder også, men synes det blir best med bare kål og salt. Jeg har brukt et ganske stort glass, så det har ikke vært mulig å renne over, men noen sier det da blir for mye luft i glasset slik at risikoen for mugg øker. Det er mulig, men jeg har ikke hatt noen problemer. Noen ganger lukter det ganske ufriskt først, litt promp, men det har gitt seg innen et par uker.

      Slett
    2. Da skal vi prøve igjen (med tanke på eget konsum)!

      Slett