Hva vi ikke bokashikomposterer

Vi har lest at absolutt alt av biologisk avfall kan bokashikomposteres, men dette er det vi ikke tar oppi bokashibøttene:

  • Papir (som tørkepapir og kaffefiltre).
  • Hår og negler.
  • Væske (som sauser, supper, olje, m.m.)

Papir
I varmkomposten pleide vi å kaste alt av kaffefiltre og tørkepapir, fordi det for det første komposteres veldig fint i en varmkompost, samt fordi det bidrar til å gjøre varmkomposten mindre fuktig. Siden vi var vant til gjøre det sånn kastet vi først kaffefiltre og tørkepapir også i bokashikomposten, da vi leste at det går an.

Vi erfarte så at papir tok for lang tid å kompostere. Egentlig er det ikke papiret som tar lang tid å kompostere, men matavfallet som tar så veldig, veldig kort tid å kompostere i bokashiprosessen. Derfor ender man opp med brukelig jord med masse papir oppi, og vi ville gjerne bruke jorden før papiret var ferdig. (I bokashigruppen på Facebook så vi at flere rapporterte samme problemet, mens andre opplevde at det ikke var problematisk.)

Derfor sluttet vi med papir i bokashien, og kaster det heller i restavfallet.

Hår og negler
Hår og negler skal ikke i varmkompost, men vi har lest at det kan kastes i bokashikompost. Det er likevel samme problem med dette som med papir, det tar så lang tid før hår og negler blir kompostert. Siden vi ikke var vant til å kaste det i varmkomposten begynte vi heller ikke med det i bokashien. 

En stund vurderte vi å begynne med det. Vi hørte imidlertid fra andre i bokashigruppen på Facebook at de hadde opplevd at grønnsaker i kjøkkenhagen hadde kapslet inn ukompostert hår som lå i jorden, og vi bestemte oss derfor for ikke å prøve det.

Væske
Siden det generelle rådet ved bokashi er at man ikke skal helle væske i bøttene, pleier vi ikke å gjøre det. Imidlertid heller vi oppi noe av tykke, grøtete væsker. Vi lurer også på om vi kan tillate oss enda mer væske, basert på vår erfaring med veldig væskefylt matavfall.

I sommer hadde vi, av uforutsette grunner, to hele vannmeloner som ikke ble spist før de ble dårlige. Alt gikk derfor i bokashibøttene. Det ble mengder med væske! Vi måtte tømme ut bokashivæske hver dag, og vi gjorde det gjerne et par ganger om dagen for sikkerhets skyld. Det har aldri siden vært så stor bokashivæskeproduksjon fra bøttene. 

Det gikk helt fint - bokashien gjæret som den skulle, og bokashivæsken luktet som den skulle. Derfor lurer vi på om bokashibøttene faktisk tåler litt mer væske enn vi pleier å ta oppi. Har du erfaring med dette? Skriv gjerne en kommentar til oss om det.

Oppdatering: Vi har etter at vi skrev dette innlegget begynt å ha mye mer væske i bøttene ved at vi bruker bokashivæske i stedet for bokashistrø. Det går helt strålende, les mer om det her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar