Innendørs jordfabrikk i vinter

Utendørs bruker vi varmkompostbingen som jordfabrikk, der vi blander gammel varmkompost med bokashikompost. Vi fikk aldri helt "fres" på varmkomposten, og å blande den med bokashi gjør at prosessen går raskere. (Se også tidligere innlegg om dette.) 

For å komme til alle lagene med varmkompost tar vi utav litt blanding hver gang og legger i eskene/trillebøtten på bildet nedenfor. De har så stått i uteboden. Det pleier å ta 3-4 uker før blandingen i eskene/trillbøtten er ferdig jord.

Siden bokashien trenger 15 grader for at prosessen skal være i gang, går det ikke å ha det i uteboden nå. I vinter kommer vi derfor til å ha det i inneboden (vi har luftavfukter som forhindrer for mye fukt i rommet). 

Vi kommer til å fortsette med å tømme oppi og ta utav varmkompostbingen ute gjennom vinteren. I den har det hittil holdt seg ganske varmt selv om det har vært frost. Eskene og trillebøtten er altså "vekselfiler" som vi bruker få å komme gjennom hele laget med varmkompost. Målet er å få tømt varmkompostbingen helt for "gammel" varmkompost til våren. Når det er gjort må vi rette bingen litt opp siden den siger litt mot den ene siden, samt bytte lokk på den siden det har gått opp i limingen (det er foreløpig tett, så ingen fare for at dyr kommer til i jordfabrikken).

Eskene har lokk, mens trillebøtten har fått et jordlag øverst (ikke ennå lagt på da bildet ble tatt). Vi har tatt jord fra hagen, og derfor har vi også makk i trillebøtten. Vi var først spente på om makkene ville trives siden det var mye uomdannet bokashikompost i bøtten, men det ser ut til å gå bra.

Noe som er litt artig med å ha trillebøtten med makk innendørs, er at vi kan betrakte makkenes liv på nært hold. Vi har oppdaget at makkene ikke liker "jordskjelv". Vi har måtte flytte trillebøtten et par ganger for å få tak i ting vi har lagret i inneboden, og makkene kommer fort opp mot overflaten når det rister i bøtten. Derfor flytter vi den nå så skånsomt og sjeldent som mulig!

Vi var spente på om den åpne bøtten ville lukte, særlig fordi det luktet ganske sterkt kugjødsel av den før vi hadde fått jordlag oppå komposten. Grunnen til at det luktet kugjødsel er fordi det er en god del "gammel" varmkompost i den. Etter vi fikk på jordlaget har det imidlertid vært nesten helt luktfritt, bare en svak lukt av blomster hvis vi stikker nesen helt oppi bøtten.

Vi regner med at omdanningen av bokashikompost og jordblandingen i eskene og trillebøtten er ferdig om 2-3 uker. Da legger vi jorden ut i hagen i påvente av neste års kjøkkenhagesesong.



Esker og trillebøtte med jord innendørs.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar